標題: [冷知識分享] 波鞋街陷阱 ! ! [打印本頁]

作者: char_char3000    時間: 2007-6-19 09:15 PM     標題: 波鞋街陷阱 ! !

若果你地0係晒旺角波鞋街買波鞋,有時會見到0係個盒上面會出現d中國文字,但唔會 知佢講乜。聽過一個「專業sale」講,原來係有意思架!
# [. m% D4 M4 |8 r公仔箱論壇果d係鞋尺碼0既暗號黎架:公仔箱論壇( X" U. c. |" g. x4 s) B' p
丁 -- 1 號
  }& h% s# t! z; C6 a) N元 -- 2號
* g) w8 [( ~$ Y  K2 x. n9 q# n王 -- 3號公仔箱論壇( o! @  f7 u- ~
叉 -- 4號
" Y6 Y! X5 }/ K4 u/ d( \公仔箱論壇仔 -- 5號公仔箱論壇( c+ |/ S1 d0 c6 |: v
共 -- 6號TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 I8 S9 p5 P* ?
也 -- 7號
6 m& `5 L! P8 z# h" n; \分 -- 8號
! {0 n: {' u5 @/ [8 B- h: v: `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。尤 -- 9號www3.tvboxnow.com- B  \0 ~. @' N" R6 f
平 -- 10號  m% b% {* x# a3 t1 ~
五號半係「孖仔」
* f2 o, i5 A/ d+ T. O公仔箱論壇十號半係「平半」& c1 Y. H) u$ n1 g6 |9 e  U) P2 h7 @
十一號係「孖丁」+ z/ _% i$ N. @5 ~

* T) h3 l9 Q  C- J1 g% C# Y% ]公仔箱論壇大家下次0係波鞋街買街果陣就要小心d啦,免得比佢地「boom鞋」呃你地買呀!& ]8 @# a/ E6 A; ?
所謂「boom鞋」,就係一對客戶話唔0岩著0既鞋,sale會拎返上樓同你撐大佢,就會同你講「呢對鞋個設計唔同,你著七號,六號半已經0岩size架啦!」。因為波鞋d膠係有彈性,果刻撐完就會鬆左,你就會不其然相信佢‧買左。之後拎到返屋企,d膠縮返,你就會唔0岩著....果時,你就成功比佢「坤」左。
' H( \' @) x# I# P7 g! l公仔箱論壇
; s' y" H# x* M# T$ X1 {2 O所以大家如果去波鞋街買鞋,就要小心認住佢果d專用術語,如果盒上尺碼同你想要果個尺碼唔同,又或者當你話唔0岩著,個sale拎左你對鞋對其他saleTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 ^1 n$ z8 _5 I* b( v$ |3 e
哎「boom鞋」,出到黎真係大左,咁就要小心,呢個就係陷阱!
作者: BiBe    時間: 2007-7-12 08:10 AM

多谢LZ分享
作者: mibird    時間: 2007-7-12 12:39 PM

這麼有用的資料,我一定會記下來的! 
0 W" C5 {2 U. v# T% _謝謝您的分享!:014:  

作者: chiy3k    時間: 2007-7-23 12:53 PM

多謝分享啊
作者: cvv118    時間: 2007-7-30 10:12 PM

真唔真 ga???咁即係黑店

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0