標題: [冷知識分享] 海底椰是否生长在海底? [打印本頁]

作者: ~FLY~    時間: 2009-4-19 01:17 PM     標題: 海底椰是否生长在海底?

[attach]633463[/attach]: v  E' {. m2 h0 Y
有椰子嘅海底椰樹
0 c+ o4 e; N: i0 D- h[attach]633464[/attach]www3.tvboxnow.com/ D# `$ @* m5 {$ C* w2 k6 m
成熟嘅海底椰椰子tvb now,tvbnow,bttvb" N( P0 Y  V1 V8 r& F9 i, k
[attach]633465[/attach]
  Z; G3 W$ `  a1 O/ u/ Y海底椰雄花
. t9 Z8 S, ]. `8 z$ a- H5 i. M& [www3.tvboxnow.com海底椰,只係土生塞舌耳Praslin Curieuse 島上面。以前嚮塞舌耳嘅 St PierreChauve-Souris Ile Ronde都有,不過依家已經絕晒種tvb now,tvbnow,bttvb" I( e' o& f, I
海底椰樹生到 25 - 34 。葉係形,長7 - 10 米、闊 4.5 米,葉柄都有 4 米。係「雌雄異株」,即係有分開樹。雄花係絮狀,有成1 米長。成熟嘅果實直徑有成 40 - 50 厘米,重15 - 30 公斤,裏面有植物界Plantae)最大嘅種子,果實要 6 7 年先成熟。- n6 z& y) g- [( |' `/ |1 Z9 z3 _
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 G% |1 X" S+ Y$ t3 N+ M. e7 v9 j0 t

! r9 U& `: ]  \* @. E2 k1 l0 n
0 s: u# D( y9 P! O公仔箱論壇成熟嘅海底椰椰子
& D" U6 e+ _6 G1 @0 e$ X公仔箱論壇

2 |$ C4 u* `8 b7 N

/ a$ ~2 [/ Y+ R# `! Gwww3.tvboxnow.com& ?  N; A/ l9 Y
海底椰雄花,響
6 S6 x$ |# @! n# W# xPraslin 島影

. m7 d6 \% b& Z4 B8 A( L, Jwww3.tvboxnow.com
有人覺得雄花似人嘅性器官,雌樹生嘅果(椰子)似人嘅屁股
1 S' k$ P9 @& g5 ?9 i7 I* jTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。中間好似陰部。所以有傳說話喺風大雨大夜晚,啲葉吹到沙沙聲,啲人話樹啲樹喺度做愛4 N0 t" q) V8 L! y& A3 X
舊時嘅水手見倒浮響嘅海面嘅海底椰子,幻想係俾人斬開嘅女人屁股。早期(已經唔再用嘅)嘅植物學學名亦有相似嘅睇法,叫海底椰做
9 E1 `  c9 J- w4 ]: N) T3 gLodoicea callipygeCallipyge3 Q; A1 t1 U; m! c: f
嘅意思係『靚屁股』。Lodoicea sechellarum公仔箱論壇/ b0 [7 m# y! s+ q" b' U* k; X

) y1 X6 o. A- x8 j4 H' ^2 NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Lodoicea sonneratiiwww3.tvboxnow.com* f$ C  G6 u/ W+ K. K( u4 s; _
都係舊名。

4 r# K' G$ w" K2 Uwww3.tvboxnow.com海底椰嘅椰子係唔係識得喺海上面漂流、通過水流傳播?有人話唔得,只有啲爛咗嘅椰子先至浮水,呢個睇法解釋倒點解淨係得幾個島先有。而一另啲資料話,一般嘅海底椰子係識浮水,喺海上面漂流。喺1768發現海底椰嘅樹之前,啲人重以為啲椰子係由海底嘅植物度嚟
/ k0 G7 ]; U) W5 C9 i* ^( t6 r公仔箱論壇而家海底椰樹係用嚟做觀賞、裝飾。現存嘅海底椰樹受到塞舌耳當地政府嘅保護,唔可以亂斬或者出口。

3 e" W* @- J  K1 g& a公仔箱論壇
& S. Y: j$ }4 P/ G0 f9 G1 v4 E公仔箱論壇[ 本帖最後由 zactlion1899 於 2009-4-20 09:49 AM 編輯 ]
作者: 魔王粟米    時間: 2009-4-19 10:50 PM

thank you for sharing
作者: vuirui    時間: 2009-4-19 11:10 PM

tq sharing
作者: happyIrene    時間: 2009-4-20 01:27 AM

Thanks for your sharing.
作者: ming6680    時間: 2009-4-20 09:19 AM

获益匪浅啊。。谢谢分享!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0