標題: Boxster S 變 GT3 齋 改 頭 慳 150 萬 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2009-5-6 08:06 AM     標題: Boxster S 變 GT3 齋 改 頭 慳 150 萬

波 子 997 GT2 同 GT3 威 盡 賽 車 界 , 好 多 車 主 不 惜 豪 花 200 萬 , 都 要 一 嘗GT3 嘅 魅 力 。 自 喻 只 愛 賽 車 、 唔 要 飛 車 嘅 車 迷 Charlie , 30 萬 平 入 一 架 BoxsterS , 花 15 萬 將 架 車 扮 到 跟 GT3 九 成 相 似 , 名 副 其 實 改 頭 兼 換 臉 。

■ Charlie 話 玩 款 已 過 癮 , 無 必 要 改 偈 狠 劈 。

5 萬 全 改 車 頭
Charlie 搵 到 錢 , 不 過 買 車 有 底 線 , 一 定 唔 超 過 50 萬 , 拉 利 林 寶 唔 會 諗 , 好 彩 有朋 友 30 萬 平 讓 架 Porsche Boxster S 畀 佢 , 仲 要 係 頂 級 版 3.2L , 滿 足 到 Charlie揸 超 跑 嘅 心 願 , 「 其 實 Boxster S 個 樣 已 經 好 靚 , 不 過 我 本 身 鍾 意 997 GT3 多 啲 ,但 成 兩 球 嘢 , 太 離 身 喇 , 呢 架 Boxster S 實 際 好 多 , 我 寧 願 花 幾 萬 蚊 大 改 個 車 頭 ,始 終 我 真 係 唔 飆 車 , 副 偈 幾 勁 都 用 唔 着 。 呢 架 Boxster S 只 係 改 咗 一 個 月 , 最 大 工程 係 車 頭 , 由 頭 燈 、 頭 唇 、 鬼 面 罩 、 氣 壩 、 沙 板 等 , 全 部 跟 番 GT3 嚟 改 , 連 工 包 料都 5 萬 蚊 有 找 , 齋 睇 車 頭 , 基 本 上 好 難 認 得 出 係 Boxster S , 對 我 嚟 講 真 係 慳 番 百幾 萬 , 都 叫 做 平 平 哋 過 到 GT3 嘅 癮 。 」

現場 睇 , 車 頭 同 GT3 真 係 有 99% 相 似 , 連 氣 壩 入 口 位 、 車 冚 前 小 欄 柵 都 跟 到 足 , 但 欠缺 GT3 字 樣 拉 花 始 終 爭 咁 啲 嘢 咁 , 「 我 純 粹 鍾 意 GT3 個 款 先 咁 改 , 唔 係 為 咗 扮 老 虎嚇 豬 , 拉 花 好 簡 單 之 嘛 , 不 過 唔 想 畀 人 感 覺 窮 鬼 充 大 頭 , 擺 明 呃 人 啫 。 」

■ 中 控 台 機 頭 都 換 過 , 加 入 GPS 同 LCD 。

■ 換 19" 胎 軨 不 換 較 大 Brake 碟 , 有 點 空 洞 。

翻 新 內 櫳 唔 搞 性 能
揸 得 超 跑 , 點 會 唔 鍾 意 速 度 感 ? 閒 時 梗 有 飆 吓 車 啩 ? 「 真 係 連 超 速 都 無 , 我 個 人 較為 怕 死 , 屋 企 啲 車 全 部 係 歐 洲 貨 , 改 吓 Outlook 已 經 好 滿 足 , 可 以 話 為 點 虛 榮 而 改, 唔 係 為 砌 車 而 改 。 」 睇 番 鮑 魚 同 飛 碟 , 真 係 全 原 裝 , 襯 落 4 條 三 萬 幾 蚊 嘅 AdvanRacing RS 19" 軨 度 , 顯 得 有 點 格 格 不 入 , 真 係 飆 車 無 理 由 制 動 系 統 唔 搞 搞 佢 。 蕉中 尾 喉 全 部 換 晒 , 外 表 唔 覺 , 原 來 Charlie 貪 圖 佢 把 洪 洪 靚 聲 , 萬 幾 蚊 買 嚟 低 沉 排氣 聲 , 以 及 多 約 20 匹 馬 力 , 總 算 叫 有 點 實 際 。

車櫳 無 大 改 但 有 大 翻 新 , 由 於 架 Boxster S 屬 01 車 , Charlie 嫌 座 椅 同 內 櫳 有 點 老化 舊 態 , 索 性 將 全 黑 櫳 改 為 黑 皮 + 銀 邊 裝 飾 , 再 將 座 椅 重 新 包 過 真 皮 , 8 年 車 感 覺像 全 新 一 樣 , 總 數 都 只 係 花 咗 四 十 零 萬 , 生 意 人 算 盤 敲 得 響 喎 , 「 點 止 呀 ,Boxster S 本 身 有 電 摺 軟 篷 , 再 熱 啲 拆 埋 個 硬 頂 , 變 成 開 篷 版 GT3 , 熟 波 子 嘅 途 人見 到 肯 定 眼 甘 甘 ! 」

■ 將 全 黑 內 櫳 加 入 銀 色 膠 殼 、 飾 邊 , 唔 會 侷 促 兼 死 氣 沉 沉 。

■ 雙 出 式 尾 喉 要 成 萬 幾 蚊 , 車 主 現 心 思 思 換 更 誇 嘅 四 出 式 。

■ 車 尾 只 換 燈 , 亦 無 GT3 餐 枱 尾 翼 , 算 郁 得 最 少 。

■ 激 似 ! 由 輪 廓 到 氣 壩 跟 到 足 , 四 萬 幾 蚊 唔 算 貴 喎 。

■ 氣 壩 跟 足 外 , 仲 加 入 金 屬 網 格 , 比 原 裝 更 有 跑 味 。

■ 頭 冚 前 一 小 列 氣 口 , 令 人 一 眼 就 認 到 改 自 GT3 。

作者: tabken    時間: 2009-5-6 01:03 PM

作者: 仔諺    時間: 2009-5-6 07:28 PM

劲...学到野,..可惜CIVIC无咩得改..哈.
作者: yinyinyin1234    時間: 2009-5-6 09:42 PM

thanks for sharing
作者: mondayfai    時間: 2009-5-6 10:26 PM

嘩!!!好型啊~~正wor~~
作者: ohdeardaniel    時間: 2009-5-7 04:21 AM

look at the rear end, so ugly

a new Boxster is very cheap recently due to the financial
tsunami, it costs $450K at this moment. It's not worth to spend $40K
for this ugly modification on an old car!!
作者: vuirui    時間: 2009-5-7 07:20 AM

tq sharing
作者: sam8888    時間: 2009-5-7 08:16 AM

有钱老的玩意。。!!
作者: mixxxmi2002    時間: 2009-5-26 08:42 AM

thanks for sharing
作者: ming6680    時間: 2009-5-27 10:10 AM

very cool ~ so smart..
thanks 4 sharing~
作者: cra2yshyan    時間: 2009-6-30 04:04 PM

very very smart......

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0