標題: 亞洲初現 火辣玲瓏 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2009-7-11 08:24 AM     標題: 亞洲初現 火辣玲瓏

《變形金剛 2》中邊一幕最印象深刻?大部份人都唔會唔記得女主角美瑾霍絲點出場,佢趴喺架紅色辣跑電單車aprilia上面,雖然實在有點刻意造作,但無可否認的確令全場男士們熱血沸騰。若然美瑾霍絲攬住嘅,係呢架亞洲首現身、 999.6cc、180匹馬力、最高時速達 300公里嘅全新 apriliaRSV4,你點睇?我就話一樣係夠辣夠玲瓏,更加絕配!

極至平衡的 V4引擎

■單看 190mm闊嘅尾輪胎都已經夠晒霸氣。

aprilia用咗 4年時間研發 V4引擎,刻意為 2009年 Superbike World Championship打造嘅 RSV4,舊年8月喺意大利曝光後,不少車迷已經心急見其真身。車廠終於 5月拍板生產, 6月交車,香港代理立刻於 7月將首架 RSV4空運到港,令香港成為RSV4全亞洲首現身嘅地方。 RSV4比上一代 Superbike RSV1000體積明顯細小,全賴最新引擎 V4所賜。 65度夾角、排氣量達999.6cc嘅 V4引擎,闊度只需 225mm,既有直四多汽缸嘅高轉性能,又只得一般V2引擎嘅闊度,成功令電單車發展掀開新嘅一頁。引擎喺扭力、馬力同體積等各方面都達至完美平衡點,好處係令設計車身時更容易,令重心更歸一,將呢架Superbike嘅操控性變得更強。

■ V4引擎細咗,車頭設計相對變窄,女士揸都唔會好似騎虎難行咁。

■原裝特粗死氣喉只為符合環保要求,亦係唯一美中不足嘅地方。

■動力模式分 Track、 Sport同 Road三種, Full power嘅 Track有無膽試?

■ Brembo制動系統加 Ohlins懸掛系統係加強操控不可或缺嘅完美組合。

抵玩落場 Superbike
雖然新車到港,但尚未能實地測試操控、馬力、重心等各方面係咪想像中咁完美,不過唔少賽車發燒友早前喺意大利試車返嚟,都係力讚呢架全新Superbike,無論入彎、變速反應同穩定性都有極好表現。加上 aprilia品牌慣性配備嘅三重動力模式,包括 Track(賽道)、Sport(運動)、 Road(道路),都令車手更易掌握唔同情況下嘅所需。二十一萬嘅價錢,有齊 Ohlins懸掛系統、Brembo制動系統及多角度調校車架等配備,幾乎 99%同落場用一樣,比起 Ducati需要近三十萬嘅價錢,呢架 RSV4實在抵玩。至於嗰1%有咩分別,就係原裝版都轉用符合 EURO 3環保要求嘅死氣喉,將廢氣排放量及噪音降低,而落場用嘅Akrapovic死氣喉就係黑色全鈦合金設計,更型、同車身更襯、令車身性能發揮可以更佳,相信呢部份亦係發燒友唯一會改嘅地方。

■專為 09年 SWC設計嘅 V4引擎,係電單車科技上一項大突破。

■車架能自行調校高低、頭叉角度及尾擔高低位置,跟落場版一樣。

■有人話 RSV4新手不宜,其實操控上跟一般超跑無異,右邊主速度,左邊轉 mode及燈掣。

■螢光幕顯示一般行車資訊及制動模式等資料。

RSV4超型裝備(一律售價待定)

■黑色碳纖頭盔

img]http://hk.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple_sub/20090711/large/11ff17pzok.jpg[/img]
■紅黑色真皮連身保護衣

■紅黑色電單車套

aprilia RSV4規格
引擎: 999.6cc水冷 65度 V形雙缸 DOHC
馬力: 180hp/12,500rpm
扭力:115Nm/10,000rpm
傳動:卡式波箱,濕式多鏈傳
動售價:$218,000

作者: dogdognamhk28    時間: 2009-7-11 11:53 AM

我啞咗$218,000
作者: vuirui    時間: 2009-7-12 10:33 PM

tq sharing
作者: jai911    時間: 2009-7-30 05:43 PM

almost bought RSV but aprilia was going under, but for some reasons they are still here, now RSV4, very nice
作者: gql13813    時間: 2009-7-31 03:43 PM

养眼
作者: zen84    時間: 2009-8-16 04:40 AM

gd gd.... if got money sure wil buy 1.
作者: kentucka2005    時間: 2009-9-22 03:04 AM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0