標題: 300匹暴辣小青椒 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2009-7-13 08:06 AM     標題: 300匹暴辣小青椒

要惡唔一定要大隻,細細粒都可以係辣椒仔。喺歐洲賣個滿堂紅,被譽為當今最強嘅前驅掀背跑車 Ford Focus RS就係好例子,車仔細細但就有300匹馬力, 2.5公升直五 Turbo引擎,加速入彎嘅強悍度同狠辣,包嚇到你目瞪口呆

■有別於一般青綠色,混入珍珠閃底,效果奪目。

青綠混耀眼珍珠
由歐洲發表 Ford FocusRS開始,代理會入貨嘅消息甚囂塵上,搞到班車迷心急如焚。代理究竟入定唔入?呢一刻仲係傳聞,因為歐洲嗰邊都供不應求,唔想排隊就要加7,000英鎊先有現貨到手。等唔切啦!搶先搵架水貨車試真章先止咳。從遠處見呢架 FocusRS駛近,未了解佢內涵有幾勁,就已經俾佢嘅閃亮青綠車身吸引住目光。特別搶眼嘅原因係要近睇先搵到答案,耀眼嘅珍珠底混入青綠色,立刻凸顯到呢架RS嘅不平凡,不過訂貨時選呢隻綠色係需要加錢㗎。四四方方嘅四驅跑車造型,配上大口徑雙出死氣喉、大包圍及高置黑色尾翼,令呢隻青椒仔變得更耀眼。話雖如此,幸好RS始終係外形感覺踏實嘅車款,所以未致令人覺得係太過招搖生事嘅車款,惟獨車頭嘅黑色特大梯形鬼面罩及微微揚起嘅頭燈,從正面睇先聯想到係辣車一部。

1.跑得嘅車點會無呢隻高置尾翼。

2.歐洲車偏向平實,開車頭蓋仲係要用匙。

3. Diffufser為車尾加壓令入彎更穩定。

4.微微揚起嘅車頭燈外形吸引,裏面更有黑色鐵架點綴大燈。

5.黑色碳纖中控台及 6CD、 MP3碟機都係加 Luxury Pack有先。

6.特大 19寸輪胎霸氣十足。

7.立體圓形錶板,加黑底紅字顯示屏,清晰搶眼。

8.車頭位置有 3個細小圓形錶顯示水溫、 Turbo及油壓,水滴形顯示針十分有型。

9.六前速手波,免匙系統已經係最有科技感嘅地方。

嬌小外表瘋狂本性
一向係近年WRC世界越野錦標賽嘅爭標大熱,有名氣固然有一定實力,被譽為近代最強掀背車,並唔係因為咩電子科技幫助或高智能配備,反而偏向機械工程上嘅突破發展。新一代嘅 RS首次採用前輪驅動,唔少人都擔心 300匹馬力嘅車會有搶軚或推頭嘅情況,但福特車廠就全新研發咗一個RevoKnuckle前懸掛設計及新式 Quaife ATB限滑差速器,大大減低搶軚問題,令加速入彎非常輕鬆自如。有 0-100km/h只需5.9秒嘅勁度,除咗引擎,還需要輪胎嘅配合,特大 19吋胎軨要刻意加闊前後輪拱,再有埋 44.9kgm嘅扭力,呢部狂野小跑表現近乎瘋狂。

Ford Focus RS規格
引擎: 2,522cc直五 Turbo
馬力: 300ps/6,500rpm
扭力: 44.9kgm/2,300至 4,500rpm
傳動:六前速手波,前驅
售價:售價待定

作者: KwokLau    時間: 2009-7-13 11:12 AM

nice....
作者: 蝦餃籽    時間: 2009-7-13 11:45 PM

看不到圖片啊 啊啊啊
作者: akurain    時間: 2009-7-14 12:06 AM

300ps, enough for road use in HK i guess.
What's the weight?
作者: mendieta48    時間: 2009-7-15 01:09 AM

個尾好似有d怪!個頭就好型!!
作者: ohdeardaniel    時間: 2009-7-21 05:04 PM

300hp for a FWD, what a waste!
作者: wuto    時間: 2009-7-22 07:12 PM

係就係好堅~但塞車就....
作者: jai911    時間: 2009-7-30 05:33 PM

haven't seen this car yet in the UK, thanks
作者: Marekclaretta    時間: 2009-8-23 08:24 AM

thank you for sharing
作者: kei104    時間: 2009-8-25 10:40 AM

OK LA 一般..

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0