標題: Golf孖生兄弟 少少甩更狂野 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2009-9-21 07:57 AM     標題: Golf孖生兄弟 少少甩更狂野

剛推出嘅六代 Golf又豪又快,家陣仲賣到哄哄聲,福士居然推架九成似嘅Scirocco出嚟自己打自己。單睇引擎、波箱、價錢好似孖生兄弟一樣,以為一車兩賣其實好膚淺,起碼 Scirocco有個正規盃賽, 21架車落Track劈到天昏地暗,足以證明其狠辣小跑嘅正身。

野性似五代 Golf咁

■尾廂面積不大,但深度足夠,小小尾門方便開閂。

個個豎起手指猛讚 Golf一門三傑時,居然亦有忠心Fans唱反調,話唔慣電子差速硬性介入,搞到架車入彎太穩太定。安全梗係好,不過當你試過福士最新小鋼炮Scirocco後,唔係話佢唔安全唔穩定,而係高速入彎嗰種帶有少少甩嘅感覺,跑起上嚟重拾五代Golf本色,整段路可以揸得更放更瀟灑。難怪福士專登搞番個 Scirocco盃賽,全場車都唔畀改裝同偷輕,證明原廠夠劈有突。落到Track就鬥車手嘅落 Brake同線位,鬥人唔鬥車其實仲剌激。講番架 Scirocco,又係有 1.4同 2.0TSI兩個版本,不過用番五代 Golf嗰副 200匹 Turbo引擎,當然無六代新加嘅電子差速系統,勝在循迹仍然做得好,起初稍嫌個Brake唔夠應,可能係新車落地或未到最佳溫度,需要預早收油入彎。走完兩轉大清習慣「車性」後,入彎開始放肆狂野,又唔覺有推頭弊病,油門踩深啲嘅話,仲帶啲想甩想甩嘅感覺,但絕對喺控制之內,相當好玩。

■門內側加有三角手柄位,咁特別,好易認。

■同樣四座位, Scirocco注重前座空間,後座當然無 Golf咁舒服。

圓潤身形可愛錯覺

■ 21架 Scirocco全無改裝規格相同,落到場一樣劈到飛天。

由引擎、車架、波箱、售價,都跟 Golf極度近似,大家都係四座位揭背小跑,要數最大分別,一定係Scirocco為單門車,前排司機同乘客空間最多,Golf就四個人都咁平均,點取捨真係睇你係乜嘢人。當然,車款上兩者仍然有唔少分野。睇番直線最多最硬朗嘅車頭輪廓,以及霧燈位幾間線條,我就覺得佢似架肥仔版 Audi R8。話佢「肥」其實係一種錯覺,除車頭外,整架車都充滿曲線感,個 PatPat位仲相當之圓潤,唔熟車嘅見到,會認錯佢係一架 Cute揭背車仔,點估到骨子裏有副 200匹嘅 Turbo引擎。至於享負盛名嘅DSG波箱,最簡單 D波玩法無問題,但起步、落 Brake總覺咗啲,唔玩 S Mode真係對呢架 Scirocco唔住。轉入S後完全兩回事,大油起步可以聽到尾喉傳出引擎回壓嘅「噗噗」爆炸聲,軚波上落反應更快更爽,令你 Feel到前所未有嘅澎湃快感。

■尾排座椅可摺低平放,載物量更靈活實用。

■駕駛席亦跟五代 Golf極相以,有一份親切感。

規格
引擎: 1,984cc直四+ Turbo
馬力: 200ps/5,100rpm
扭力: 280Nm/1,700-5,000rpm
傳動: 6速 DSG半自動波箱
售價:$316,000

作者: KwokLau    時間: 2009-9-21 11:02 AM

very nice
作者: taxi    時間: 2009-9-21 04:30 PM

no pic !!!!!!!!!!
作者: Slaff    時間: 2009-9-21 05:04 PM

wow.....fantastic...
作者: cloud90    時間: 2009-10-11 12:37 AM

thx 4 sharing
作者: Yih_95    時間: 2009-10-13 04:31 PM

thanks for sharing

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0