標題: 好玩扭計 Cube 變出空間感 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2009-11-19 05:51 AM     標題: 好玩扭計 Cube 變出空間感

開宗明義叫 Cube,日產 Sell嘅係直腸直肚骨架賣相。新一代趕及 09年壓軸到港,盒仔味依然濃郁,全車角位由方變圓,不失Cube傳統卻更加可愛。空間感依然驚人,仲可將兩排座椅放低,舒舒服服攤喺度,望住個鬼馬波浪紋天窗加窗外好風景。

座椅變大床

■由控制面板到風口位,都貫徹圓潤特色。

新一代Cube由水貨商引入,目前香港只得一部,店主仲好大膽咁揀咗部冷門卡其色返嚟。望住呢架由方變圓嘅盒仔車,雖然全車角位變得圓圓潤潤,但依然有着Cube傳統「直線」車架精髓,最大好處係內櫳減少無謂嘅凹凸位,直接令空間感增大。全車坐滿人,唔頂頭又唔頂腳,全部挨得舒服、坐得鬆動,情形等於你買層樓,論空間感同實用度,四四正正點都好用過三尖八角嘅單位啩。內櫳有空間上嘅優勢,連座椅都配合埋,不但後排可向前收起,令尾廂容積加大,椅背更可向後作近 45度傾斜,再拉低前座椅背配合,中間仲要無手枕位同車軸阻頭阻勢,座椅就即時變身一張又大又軟熟嘅睡床,大可喺上面碌嚟碌去自High一番,空間感仲勁過同樣 Sell百變座椅嘅 SUV。

■座椅變床,偷閒躺着欣賞窗外好風景。

■橫開式尾門,身材矮小都一樣開關方便。

■錶板中控波浪形上下兩層式設計,夠搶眼。

■大大個花生形錶板,又靚又清楚。

內櫳圓潤賣 Young

■盒仔外形,但 Pat Pat微微凸出,好誘人。

新版Cube唔只外形變得圓滑,連內櫳都有意無意間滲着「波浪」設計概念。最明顯係錶板中控台位,造型彎彎曲曲鬼鬼馬馬,有層次感外,黑白相襯亦極之吸引。望上車頂,仲有個 Cover到整個前排座椅嘅大天窗,最過癮係玻璃下嘅遮光板,同樣用上波浪線條做框架,令內櫳畀人一種好有年輕人活力嘅感覺。咪睇車價20萬有找,車內設備一啲都唔馬虎,水貨車少有嘅後泊鏡頭、 CVT無段波箱、 iPod接駁介面等應有盡有,而且全部原廠,毋須擔心後期加工。1.5L車仔幾啱港人慳家性格,不過都有 116匹馬力,而且用上CVT後,扭力大咗同轉波順咗,操控上更易掌握,亦因毋須經常性扯高轉數,所以車廂更為寧靜。揸車如飲咖啡,懂得欣賞,自然更樂在其中。想平平哋出架娛樂實用兼備嘅靚車,點少得呢粒「 Brown Sugar」。

■波浪形天窗,夠晒出位,更令可愛味爆燈。

■十字軨有刻紋,像手錶面。

■尾燈一樣有改動,白黃紅三色燈好有懷舊 Feel。

少有地跟埋原廠後泊鏡頭。

Nissan Cube
引擎: 1,498cc直四
馬力: 116PS/6,000rpm
扭力: 156Nm/3,600rpm
傳動: CVT無段變速波箱
售價:$192,800起

作者: imprezax    時間: 2009-11-19 06:25 AM

i don't like new model.old model nice, special is impul spec...vry nice

作者: 男孩破看    時間: 2009-11-19 07:02 PM     標題: 强人!!

作者: vuirui    時間: 2009-11-19 08:38 PM

tq sharing but i like tat girl more than car wahahahahaha coz that girl so cute
作者: fly814    時間: 2009-11-20 06:07 PM

The price is very reasonable.., I like it...~
作者: jinmik    時間: 2009-12-31 04:59 AM

show girl is cute
作者: KwokLau    時間: 2009-12-31 08:17 AM

thank you for sharing
作者: kanji    時間: 2009-12-31 10:19 AM

thanks for sharing
作者: killkohz    時間: 2009-12-31 01:01 PM

change the model =.=
car and model not suit
作者: jackiebbbbbbbb    時間: 2010-1-1 12:11 PM

my fd got one already....but nor reli cute...i think

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://www3.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0