返回列表 回復 發帖
原帖由 Q版皮利斯 於 2006-7-31 02:42 PM 發表

咁就唔知道.....我好難搵佢地友誼賽.....

:L
http://www.asianbookie.com/ch/index.cfm?
琴日唔記得邊個被ivan~
日本個場原來係3個半鐘後打,返去重有少少時間rest應該無乜問題

原帖由 Q版皮利斯 於 2006-7-31 02:43 PM 發表
http://forum.uwants.com/viewthread.php?tid=2408664

有關銀行存款利息問題

由於早前進行系統更新.所以導致銀行有一段時間暫停服務.利息計算也暫停了

現堮..
咁你咪好多息;P
原帖由 Q版柏金 於 2006-7-31 02:44 PM 發表

http://www.asianbookie.com/ch/index.cfm?
琴日唔記得邊個被ivan~
日本個場原來係3個半鐘後打,返去重有少少時間rest應該無乜問題
我比佢既...

不過資料好少.....

好難度.....

休息多少會影響結果小心........;P
☠ 聖騎士軍團 ☠ ~ 團長 ( 綽號: 判官 ☜♠☞ ) ^0^v ▄︻┴┬═一

原帖由 Q版韋拉 於 2006-7-31 02:47 PM 發表

咁你咪好多息;P
佢不會再賠比我...之前已經清左比我了.....
如果佢忘記左就更好.....;P
☠ 聖騎士軍團 ☠ ~ 團長 ( 綽號: 判官 ☜♠☞ ) ^0^v ▄︻┴┬═一

原帖由 Q版皮利斯 於 2006-7-31 02:48 PM 發表

我比佢既...

不過資料好少.....

好難度.....

休息多少會影響結果小心........;P
三場我都唔買lu,太難買:P
win多d~;P
原帖由 Q版皮利斯 於 2006-7-31 02:52 PM 發表

有可能,佢應該一次過被曬所有人;P

原帖由 Q版柏金 於 2006-7-31 02:54 PM 發表

三場我都唔買lu,太難買:P
win多d~;P
太難!?

點先易!?

我原想係派米......:L

等我搵下重有什麼更易既先......;P

我睇好利記......:o

原帖由 Q版柏金 於 2006-7-31 02:55 PM 發表

有可能,佢應該一次過被曬所有人;P
如果係...我再派...;P

避驗光頭胎 借新胎過骨
8車房5主動提出 助櫃車作弊 2006年7月31日
廣 告

【明報專訊】涉及意外的貨櫃車被發現用「光頭胎」時有所聞。本報偵查發現,運輸署的每年驗車制度受挑戰,記者查詢的8間車行中,有5間願意向貨櫃車車主借出「道具胎(新輪胎)」代替舊車胎,騙過運輸署年檢後,再換回光頭胎繼續行車。而本報在葵涌區數個貨櫃車場發現,近4%貨櫃車拖架疑用違法光頭胎。

對於多間車行願同謀作弊,運輸署及警方均表關注,運輸署已把本報發現不良車行資料交予警方調查。

運署警方關注

警方發言人指出,警方過往已不時單獨或與運輸署採取聯合行動檢控光頭胎,2005年檢控即達1142宗,較04年大增62%,但沒有車輛分類。警方承認,按法例使用光頭胎可罰1萬元,但過往一般最高僅罰4000元,當局會留意情,檢討罰則。

據本報資料,04年牽涉光頭胎的車禍有10宗,共釀成5死13傷,其中2宗涉及貨櫃車,造成2死。

今年7月15日,一輛貨櫃車涉違反載貨守則、把20呎短櫃放於40呎長拖架尾部,雨中在屯門公路撞鐵欄翻落地盤,司機死亡。警方消息人士稱,初步調查顯示貨櫃車並無超載,現場也無煞車痕,貨櫃車部分輪胎的胎紋太淺疑屬違法(光頭胎)。至於意外起因究竟會否與超速、輪胎有毛病或貨櫃擺放不當有關,則仍有待調查。

葵涌碼頭3.8%貨櫃車胎光頭

本報記者其後在7月18及19日到葵涌貨櫃碼頭附近多個貨櫃車場觀察,結果發現129架貨櫃車或拖架中,有5個拖架即3.8%疑違法使用光頭胎,每拖架有一至兩條光頭胎,部分輪胎面更呈破爛,令人懷疑其煞車能力。

其實,運輸署規定貨櫃車及拖架每年均要到九龍灣驗車中心驗車,程序包括驗胎,但何以仍不時有貨櫃車因用光頭胎發生意外﹖有運輸業人士估計原因之一,可能是有車行願替車主在驗車時作弊。

為了解實,本報記者「放蛇」,致電8間在新界區的維修車房,假稱擁有一架貨櫃車,查詢「維修連年檢」的收費,其間記者假稱貨櫃車部分輪胎已嚴重磨損,擔心無法通過年檢,不知怎辦。

結果發現,8間車房中,有5間的職員都主動提出協助記者作弊,方法是由車行免費借出俗稱道具胎的新輪胎,安裝到記者的貨櫃車上,待年檢合格後即可換回磨損的舊胎,繼續行駛。有兩間車行更透露,在九龍灣有某公司專門出租輪胎應付年檢,每條道具胎租金150元。

不過,亦有3間車行拒絕作弊,勸記者換新輪胎以策安全,說「安全第一」、「命係你自己」。

按法例,輪胎胎面至少四分之三的闊度必須有深度最少1毫米的胎紋,以確保在濕滑道路上仍能貼緊路面、擠出積水及煞車以防意外,在路面使用胎紋太淺(光頭胎)屬違法,最高可判監半年及罰款1萬元。

運輸署表示,現時每年參與年檢的1.8萬個貨櫃車架,有5.7%整體年檢不合格,但署方「沒有統計」有多少貨櫃車在年檢時被發現有光頭胎。

明報記者 陳志偉 華銘慶

什麼世界???
累人累己齊齊死.......

閃一陣先......^^

原帖由 Q版皮利斯 於 2006-7-31 02:57 PM 發表

太難!?

點先易!?

我原想係派米......:L

等我搵下重有什麼更易既先......;P

我睇好利記......:o
利記上場玩野:L
雲達拜仁狂輸友賽:Q
so我唔識買囉:L
原帖由 Q版皮利斯 於 2006-7-31 02:52 PM 發表

我提左佢了:$
原帖由 Q版蘇甘保 於 2006-7-31 03:14 PM 發表

我提左佢了:$
即刻冇人理你;P
hi all